Har vi øjne i nakken?

Nej – vi har ikke øjne i nakken, men vi har øjenmuskler i nakken 😉

Nu undres du måske over, at øjenbevægelser kan påvirke nakken. Her får du lidt forklaring:

Øjnene bruger 3 muskelgrupper, når de ser på noget, som hjernen gerne vil sanse. Det er hjernen som styrer de 3 grupper af muskler: hals, nakke og øjne. Jo mindre muskler, jo finere bevægelser kan de styre. De små øjenmuskler sidder omkring øjnene, de mellemstore øjenmuskler sidder i nakken, lige under kraniekanten og de store “øjenmuskler” er halsen og nakken. De små øjenmusklers opgave er at flytte og fiksere selve øjnene. De mellemstore øjenmusklers opgave er, at fiksere hovedet mens øjnene arbejder og de store “øjenmusklers” opgave er, at bære og vinkle hovedet i forhold til det, som du ser på.

Du kan prøve at lave denne lille test for at mærke øjenmusklerne bevæge sig: Sæt dine fingre bag hovedet, sådan at dine håndflader rør ved ørerne og dine fingre hviler på kraniekanten i nakken. Uden at bevæge hovedet, drejer du nu øjnene fra side til side. Læg mærke til bevægelserne under dine fingre i nakken. Det er de mellemstore øjenmuskler, som du mærker. Hvis du ikke umiddelbart kan registrere bevægelser, så hold en smule fastere på kraniekanten og eventuelt øg hastigheden på øjenbevægelserne fra side til side.

Ved du hvor meget dit hoved vejer?

Et voksent menneskes hoved vejer mellem 4,5 og 5 kg. Kigger vi frem for os med oprejst hoved, er dét belastningen, som vores nakke og skuldre er udsat for. Har vi derimod bøjet hovedet i en 15 graders vinkel, stiger denne belastning til 10-12 kg. Når vi bruger vores tablets eller mobiler koncentreret, kan vores hoveder ende med at have en vinkel på 60 grader. Det giver en belastning på nakke og skuldre på ca. 27 kg, hvilket svarer til, at der ligger fire store bowlingkugler på vores nakke.

Først og fremmest skal vi tænke på vores kropsholdning. Vi sikrer os en god holdning – både siddende og stående – ved at pege næse og fødder fremad. Det betyder, at hovedet skal være oprejst og kigge lige frem, og at begge vores fødder placeres solidt på jorden med tæerne pegende fremad. Derudover handler det om at rette ryggen, både når vi står, går og sidder. Det gør vi ved at trække vores skuldre tilbage og selvfølgelig holde hovedet oprejst. Ved at holde nakke, skuldre og hoved i en neutral position (oprejst) sikrer vi, at vores led bliver aflastet bedst muligt ved brug af mobiler og tablets.

Nyere forskning viser ovenikøbet, at vi bliver gladere og får mere energi af at have en rank kropsholdning 🙂

Jeg håber du blev en smule klogere, og du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for hjælp til at få løsnet spændinger i nakken, eller noget andet.

Billede af nakke med spændinger