Kranio sakral terapi historien

Knoglers bevægelsesfrihed er vigtigt for vores fysiske og psykiske velbefindende

Dr. William G. Sutherland opdagede i 1899 den kranio sakrale rytme. Dr. Sutherland var elev hos Andrew Taylor Still (Osteopatiens grundlægger – Osteopati er en behandlingsform der ligner kiropraktik). Han udviklede en lang række teknikker med henblik på at behandle kranieknogler og korsben. Han benyttede sig af en rytme eller puls i cerebrospinalvæsken, kranioknoglerne og korsbenet. Han prøvede sig frem på egen krop til betydningen af restriktioner i de forskellige knoglers bevægelser. Her opdagede han, hvor yderst vigtigt det er for vores fysiske og psykiske velbefindende, at knoglernes bevægelser i kranio sakral systemet er så frie som muligt.

Dr. W. G. Sutherland

Kranio sakral terapi – fup eller fakta?

Dr. Sutherland efterprøvede sin teori om kraniets bevægelighed, hvor han selv bar en hjelm, som kunne justeres til at hæmme de enkelte knoglers bevægelighed. På baggrund af det, konstaterede han knogle for knogle, at restriktionerne havde direkte betydning for både hans psykiske og fysiske tilstand. Han opdagede blandt andet, at hæmninger af temporalknoglen (ved øret) ikke kun påvirkede hørelsen men også balance- og koncentrationsevnen.

Kranio sakral terapi – historien om behandlingsformen

Dr. Sutherland udviklede nogle teknikker til at frigøre knoglerne i kranio sakral systemer, som stadig bruges i dag. Der gik 50 år før han blev anerkendt for sine opdagelser. I dag medgiver højteknologiske måleinstrumenter samtykkende, at kraniets knogler faktisk bevæger sig. Frem til 1970’erne blev denne behandlingsform kun udført af læger, der var uddannet i kranio-osteopati.

I 1970’erne udviklede lægen John E. Upledger, det vi i dag kender som kranio sakral terapi. Dr. Upledger var osteopat fra American Academy of Osteopathy. Han arbejdede bl.a. også med hypnose og akupunktur samt andre alternative behandlingsformer. Fra 1975 til 1983 sammensatte han et team til forskning i kranio sakral terapi. De beskrev bl.a. kranio sakral terapiens helt unikke virkning. Efter 3 års videnskabelig forskning i kranio sakral terapi – både mikroskopiske undersøgelser med elektromikroskoper og kliniske undersøgelser – besluttede Dr. Uplegder at undervise i teknikken for ikke lægestuderende.

Efterfølgende er kranio sakral terapi blevet den hurtigst voksende kropsterapi i USA og Europa. I dag er kranio sakral terapi en forenklet og standardiseret behandlingsform, som ikke er forbeholdt læger, men som alle kan lære. Dermed kan flere få gavn af denne helt unikke behandlingsform.

Hvis du er interesseret i, hvad behandlingsformen kranio sakral terapi består af idag, kan du læse mere her. 

Du kan også få mere information om klinikken og mine behandlinger ved at læse, hvad klienterne fortæller her. 

En anden person som også har betydning for kranio sakral terapiens udvikling er osteopaten Hugh Milne. Han er både healer og kranio-osteopat. Trine Rosenberg er kendt som kranio sakral terapiens foregangskvinde i Danmark, som behandler, formidler og underviser.

Du kan læse mere om, hvad er kranio sakral terapi her. 

Tilbage til forsiden